Reklamintäkter och skillnader mellan könen

Vecka 1

Den här veckan har vi valt ämne som blev könsroller i reklam. Vi ska undersöka varför olika människor gör reklam för olika saker och hur vissa saker riktas i reklam. Vi började med att planera allting och nästan direkt började vi ta kontakt med personer. Vi skickade iväg mejl tidigt och fick dem tillbaka snabbt vi var inte riktigt nöjda och skickade ut ett flertal nya mejl och dem väntar vi på svar från. Vi vill ha många svar och bättre svar än vi fick. Och dem vi fick från tog sig tid att skriva ett långt mejl där dem sa att dem inte hade tid att svara. Vi har också undersökt manliga/kvinnliga löner i media sammanhang. Resultaten var chockerande, det var stora skillnader och det ska vi absolut ta med i vårt reportage. Vi ser fram emot att få många svar under sportlovet.

/Johan & Nora

Vecka 2

Den här veckan börjar vi få till lite intervjuer och bakgrundsfakta inför att vi ska upp på stan och intervjua personer. På tisdagen skickade vi ut mejl till flera experter inom området för intervjuer. Vi siktade på personer lite närmare inom Örebro universitet. Vi hade också en intervju med en i klassen om gta och deras reklamer samt hur dem framställer de olika könen och vad den personen tyckte om det. Vi frågade också en annan klasskamrat frågor om egna tankar kring könsuppdelad reklam. Under onsdagen skickade vi iväg ett mejl till lego och frågade några frågor som vi inte har fått svar på ännu. På torsdagen kollade vi på reklamer och fick fram statistik om hur många som hade tydliga könsroller. Vi gjorde det för att vi behövde bakgrundsfakta tills vi ska upp på stan och intervjua folk. Vi fick svar från en forskare som sa att hon inte hade tid men vi fick svar från en annan forskare inom genusvetenskap som vi bokade en telefonintervju med. Arbetet har gått framåt och vi ser fram emot nästa vecka.

Johan & Nora

Vecka 3

I måndags förberedde vi för vår telefonintervju och skrev frågor som vi ställde under tisdag. Då bestämde vi också in intervju på Örebro Universitet under torsdag. Vi redigerade lite i vår film och började klippa ihop vårt filmmaterial. Under torsdag gjorde vi fler frågor till vår intervju på Örebro Universitet och under eftermiddagen så tog vi oss till Universitetet och kom dit tidigt, så vi ställde oss och skulle intervjua personer men dem vi frågade hade inte tid. Sedan gick vi till vår intervju och filmade det. Sedan åkte vi tillbaka till skolan och intervjuade andra på skolan för att kompensera för dem vi inte fick tag på när vi var på Universitetet. Sedan klippte vi ihop mer i vår film. Vi känner att materialet är i stort sett klart. Nästa vecka ska vi bara redigera filmen så att den blir perfekt!

Nora & Johan

Vecka 4

Den här veckan har vi redigerat hela filmen. Vi har till mestadels redigerat men vi har kollat på andras filmer och fick feedback till våra egna. Vi spelade också in viss sammanfattningar som vi la till emellan intervjuer. Under hela tisdagen så redigerade vi vår film och blev nästan klara. Under torsdagen fick vi tips för att få ett mer levande reportage. Vi fick tipset att sammanfatta intervjuer och det gjorde vi och spelade in det. Vi spelade också in när vi förklarade vad som skulle komma. I slutet av torsdagen publicerade vi vår film.

Vi är nöjda med resultatet på hela filmen. Det fanns vissa små saker som vi glömde ta med eller råkade ta bort men som inte syns i filmen. Saker vi kunde göra bättre var att vi nästan ”slösade” bort den första veckan när vi mejlade butiker och företag men nu har vi lärt oss är att det är svårt att få svar från stora företag. Vi fick till mycket material dem senare veckorna och det var då vi byggde filmen. Vi är nöjda med våra intervjuer men skulle kunna få en större blandning av människor som vi frågade. Samarbetet är vi nöjda med och det har bara blivit bättre sedan den senaste gången. Det vi är mest nöjda med är nog dem experter vi fick tag på. Men allmänt tyckte vi att hela filmen var bra och vi är nöjda med resultatet. Den första veckan planerade vi vad vi skulle forska om och skickade ut mejl till massor av företag och butiker men fick aldrig något bra svar av någon. Det var nog den veckan som vi fick minst gjort för vi fick inte ut någonting av det. Sedan var det sportlov och företag/butiker som var sega fick chansen att ge ett bra svar men ingen tog det. Veckan efter det tog vi kontakt med flera på Örebro Universitet och vi bestämde telefonintervju med en och en rekommenderade oss till en annan professor. Vi spelade även in intervjuer med privatpersoner. Veckan efter det hade vi våra planerade intervjuer och redigerade lite. Veckan efter det redigerade vi mer och spelade in sammanfattningar.

Vi är klara och nöjda och vi hörs senare!

Johan & Nora

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *