Könsroller i magazin

Vecka 1

Den här veckan så har vi börjat med vårt tema. Vi (Ida & Alice) har riktat in oss på könsrollerna i tidningar, eller magazin. Vi valde magazinen Julia, Goal och Kp. När vi tittade i Julia så började vi fundera på varför det inte finns någon motsvarighet ”riktad” till killar och varför det framgår i en tidning från 2013 att man bara kan vara kär i killar om man är tjej, i ett test där man tittar vilken kändis Valentin som är bäst fanns det bara killar. När vi tittade i tidningen Goal, som är en internationell fotbollstidning så upptäckte vi att det inte fanns några tjejer i tidningen! Varför är det så? Jag och Ida gick till skolbiblioteket och lånade 10 Goal tidningar & 17 Julia tidningar. Vi tittade igenom dom 10 Goal tidningarna och som sagt det är inga tjejer med. För att ha något bra att jämföra med så valde vi tidningen KP som är en jämställd tidning som är riktad både mot tjejer och killar. Vi bestämde och sen för att maila till Goal, Julia och KP men vi har dock inte fått något svar än.

Vi visste inte riktigt om vi skulle skriva på svenska till Goal för Goal är ursprungligen från engelsktalande land och Julia skrev vi på svenska. Vi ligger därför ganska bra till förr nu när vi har skickat ut mailen tror vi att dom kommer hinna att svara på dom under veckan vi har sportlov.

/Ida & Alice

Vecka 2

Den här veckan har vi ringt massa tidningsfolk. Vi pratade med Frida, Kamratposten & Goal. Vi ringde också  till  Julia men vi kom inte fram dit vi ville. Vi ville prata med Julias chefredaktör men vi kom bara till telefonsvararen. När vi sen kom fram till en av tidningen Fridas redaktörer fick vi bra svar. Vi fick en bra anledning till varför det inte  fanns nån kill version av Julia men det räckte inte. Vi ringde sen till Kamratpostens chefredaktör Lukas Björkman, vi ringde till honom två gånger första gången skulle han sitta på möte så han sa att vi  skulle ringa tillbaka om en halvtimme. Vi fick våra svar och det var bra. Den här veckan har vi både haft  framgångar och motgångar. vi fick inte tag i Julia, vi kom bara  till kundservice & växlar. Våra framgångar var att vi tillslut fick tag  på Frida & KP. Vi har tyvärr inte fått tillbaka mailen vi skickade före sportlovet när vi maila Goal & Julia, men nu när vi pratat med Goal så gör det inte så mycket.

Det här var våran vecka! Bye Bye äppelpaj   //Alice & Ida

Vecka 3

Under den här veckan så har vi varit på stan och filmat på Ica och intervjuat folk också. Vi intervjuade över 10 personer. Vi frågade dem om de tyckte att Magazine tidningar riktar sig mot tjejer eller killar. När vi var uppe på stan filmade vi miljö bilder på Ica vi hade ringt dom innan och kollat om vi fick. I fredags var vi på coop och frågade om vi fick filma vi hade inte fått kontakt innan, dom svarade inte på telefon.  Den här veckan intervjua vi några  tjejer från 6A och fråga hur många kvinnliga fotbollsspelare dom kunde för hon vi prata med på Goal sa att tjejer säger att dom vill ha mer kvinnliga fotbollsspelare men sen inte kunde några detta var tyvärr sant dom vi frågade kunde fler manliga fotbollsspelare än kvinnliga. Vi  filmade också in några intervjuer med folk från 6B. Denna veckan har vi alltså filmat väldigt mycket och är klara med våran fakta.

Det här var våran vecka // Alice & Ida

Vecka 4

Den här veckan har vi jobbat med filmen. I måndags så filmade vi in den delen i filmen när vi står och pratar om vad vi har kommit fram till. Vi spelade in vid green screenen för att vi ska kunna lägga in coola och snygga bakgrunderna Sen var det bara att börja redigera. Vi hade rätt mycket att lägga in, våra telefon intervjuer och klippen när vi var på stan. Det var det jobbigaste att klippa för vi gick runt och fråga folk i mer än 5 minuter men det om var jobbigt att klippa bort när jag inte prata med folk. Vi blev klara med redigeringen på torsdagen men sen hände det våran ipad hackade uppsig och så imovie funkade inte allt vi hade gjort försvan så vi fick börja om men redigeringen efter en timmes redigering så hackade det uppsig igen. Så den här veckan var bra i början men mot slutet blev det katastrof. Att den hackar uppsig menas med att det inte går att redigera i imovie som är redigerings programmet det blev svart och man kunde inte heller spara filmen. Men det löste sig även fast Alice var sjuk så lyckades Ida att redigera ihop något liknande utan problem. Men det här var vår vecka.

Ida & Alice

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *